top of page
  • Ville Kekäläinen

Millainen keikkapäiväni on?

Millainen on sinun tavallinen työpäiväsi? Paljonko työpäiväsi vaatii asioiden valmistelua? Kerron tässä tekstissä millainen minun keikkapäiväni yleensä on.

Ennen kuin esitys on valmis, on teetettävä asut, peruukit ja muut esityksen rekvisiitat.

Ennen keikkoja esitys on tietysti valmistettava. Mietimme biisit, asut, juonnot, teemat, dramaturgian ja miksaamme äänimateriaalit yhdessä äänisuunnittelija Esko Paavolan kanssa. Usein uuden show'n valmistaminen on harjoituksineen kuukausien prosessi. Kun esitys on valmis, voi sitä alkaa esittämään keikoilla. Drag show'n kiva puoli on sen fragmentaarisuus, joten uudistamme tiettyjä osioita show'sta myös pitkin vuotta. Usein vasta yleisön edessä huomaa, että mikä toimii ja mikä ei. Joskus hyvä idea on vaihdettava testin jälkeen parempaan.


Saavun keikkapaikalle yleensä noin kolmea tuntia ennen näytöstä. Pyrin pakkaamaan keikkalaukut jo edellisenä päivänä, koska täyden show'n pakkaaminen vie tunnista pariin tuntiin. Asukokonaisuuksia peruukkeineen ja rekvisiittoineen on normaalissa tunnin show'ssa n. 15 kpl. Esko toimii lähes kaikille keikoille äänimiehenä sekä keikka-assistenttina, joten puramme yhdessä laukun asunvaihtotilaan, joka sijaitsee esiintymisalueen läheisyydessä. Esityksen asunvaihtoihin olemme varanneet aikaa 20-50 sekuntia, joten nopea pääsy vaihtotilaan esityksen aikana on välttämätöntä. Asettelen jokaisen kohtauksen asut tuoleille ja pöydille siten, että ne on nopeasti ja helposti puettavissa. Ne hahmot, joilla on nopein vaihtoaika, sijaitsevat myös aina lähimpänä. Yhdessä vaihdossa minulla on aikaa myös hörpätä vettä.

Bäkkärillä on usein hallittu kaaos. Kaikki hahmot ja asut tarkassa vaihtojärjestyksessä.

Kun rekvisiitta ja asut on paikallaan, tehdään usein sound check eli varmistetaan, että äänilaitteet pelaa ja ääntä saadaan show'hun riittävästi. Useimmiten keikkapaikoilla äänitekniikka on jo valmiiksi olemassa, joka nopeuttaa työtämme huomattavasti. Sound checkin jälkeen aloitan meikkaamisen.


Meikkaan itse joka keikalle, koska se on minulle eräänlainen rituaali ennen esitystä. Siinä on aikaa keskittyä johonkin jännittämisen sijaan. Meikkaaminen vie reilun tunnin, jonka jälkeen pukeudun esitysasuun. Joskus asuja saattaa olla kolme päällekäinkin, joista kuoriutuu show'n alussa uusia hahmoja ja lookkeja. Viimeisenä puen korut ja peruukin. Kokonaisuudessaan muuntautuminen Linnea von Kattendamiksi vie aikaa noin kaksi tuntia.


Showtime lähestyy. Yleisössä hiljenee ja Esko painaa esitysmusiikin päälle. Nauhalta tuleva alkujuonto toivottaa yleisön tervetulleeksi ja Linnean lavalle. Olen monesti sanonut, että pahin hetki esityksessä on se, kun astuu verhoista yleisön eteen. Nopeasti jännitys laukeaa ja muuttuu rennoksi esiintymiseksi. Tämä on vuosien esiintymisen tulosta, sillä alkuvaiheissa jännitys usein vei muistin eikä esityksestä muistanut juuri mitään. Nyt pystyn hengittämään ja olemaan läsnä tilanteessa. Esitys on vuorovaikutusta esiintyjän ja yleisön välillä.

Lavalla pyörähtää show'sta riippuen hahmo jos toinenkin. Kuvassa Paula Koivuniemi -imitaatio.

Kun esitys on ohi, Esko auttaa pakkaamaan bäkkärille syntynyttä pikavaihtojen kaaosta. Sillä aikaa tervehdin yleisöä. Usein otamme yleisön kanssa yhteisselfieitä ja kirjoitan nimikirjoituksia fanikortteihin, joita jaamme esityksissä. Kohtaaminen esiintyjän kanssa esityksen jälkeen luo henkilökohtaisemman siteen koko juttuun. Ja kenties se auttaa hahmottamaan millainen ero on esiintyjän ja roolin välillä.


Kun yleisö on moikattu, alkaa meikkien poisto ja laukkujen pakkaus. Omat vaatteet niskaan, kamat mukaan ja menoksi! Tämä kaikki on vienyt helposti aikaa viisi tuntia. Kahden keikan iltoina aikataulua on monilta osin nopeutettava eikä ikävä kyllä yleisön kanssa jutusteluun ole aikaa. Mutta sellaista työ on. Joskus on pakko painaa, jotta saisi fyrkkaa!


Voidaan tulla tekemään tällainen työpäivä myös teidän tilaisuuteen. Nähdään keikalla!


39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page