top of page
  • Writer's pictureVille Kekäläinen

Miksi rakastuin drag show'hun?

Updated: Apr 9, 2018

Drag show on minulle intohimo. Tiedän, se on vielä monille hieman mystinen ja vieras laji. Mistä tässä upeassa esittävän taiteen muodossa sitten on oikein kyse? Uskaltaako sitä tilata firman pikkujouluihin? Kerron tässä tekstissä omia näkemyksiäni asiasta.


Linnea von Kattendam on vuonna 2009 alkunsa saanut drag-hahmoni.

Näin ensimmäisen drag show'ni vappuna 2009. Olin tutustunut lajiin hieman aiemmin ja alkanut kehittämään omaa hahmoa erästä valokuvaprojektia varten. Ymmärsin nopeasti show'n nähtyäni, että lajissa oli kyse kaikesta siitä mitä tahdoin tehdä. Show oli täynnä huumoria, upeita asuja, menevää musiikkia ja hahmoja. Monien taiteenlajien yhteensulautuma, josta yleisölle jää iloinen, rento ja hyvä mieli. Voisiko parempaa olla?

Drag show on mielestäni illuusion taidetta, jossa monet taiteet sulautuvat yhdessä voimakkaaksi visuaaliseksi ja tunteelliseksi elämykseksi.

Jos mietitään drag show'n virallista määritelmää, on se varmasti ajan oloon muuttunut. Perinteisimmillään se tarkoittaa vastakkaisen sukupuolen näyttelemistä esityksessä, karikatyyrisesti erilaisten hahmojen ja ohjelmanumeroiden muodossa. Drag-artisti ei pukeudu vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin arkielämässään, vaan ne ovat rooliasuja esitystä varten. Show'hun kuuluu näyttävät ja kimaltavat asut, vahvat karikatyyrimeikit ja isot peruukit. Yleisin elementti drag show'ssa on huulisynkkaus eli jonkin tunnetun biisin esittäminen miimisesti taustanauhan tahtiin. Nämä määritelmät eivät enää kuitenkaan päde monenkaan show'n kohdalla. Drag show on mielestäni illuusion taidetta, jossa monet taiteet sulautuvat yhdessä voimakkaaksi visuaaliseksi ja tunteelliseksi elämykseksi. Se voi olla livelaulua, tanssia, näköisimitaatioita tai stand up -komiikkaa. Osa drag show'n viehätyksestä piilee kenties sen yltiöpäisessä glamourissa. Se irroittaa yleisön irti arjesta osaksi jotain arkea suurempaa.


Yksi iso viime vuosien vaikutin kansainväliselle dragtaiteen kehitykselle on ollut Rupaul's Drag Race -televisiosarja. Kisan idea on käytännössä sama kuin esimerkiksi Huippumalli haussa -ohjelmassa: kilpailuun osallistuu liuta drag-artisteja, jotka kisaavat erilaisissa tyyli- ja esiintymishaasteissa. Ohjelma on kiistatta nostanut lajin tuntemusta ja tasoa kansainvälisesti. Jos et ole törmännyt, niin kannattaa kurkata jokunen jakso Netflixistä!


Drag show ei ole enää hämyisten kuppiloiden pikkutuhmaa viihdettä. Alan taso on noussut huimasti, joten se on pakottanut myös tekijöitä kehittämään show'taan yhä ammattimaisempaan suuntaan. Nykyään drag show't ovat yhä suositumpia esityksiä yritysten ja yksityishenkilöiden juhlissa, teattereissa ja teatteriravintoloissa. Oma haaveeni on, että joku päivä voisin elättää itseni show'ta tekemällä. Drag-artisti on tulevaisuuden ammatti.


61 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page